DOULA BEGELEIDING

Als doula ondersteunen wij aanstaande moeders en partners in de aanloop naar- én tijdens de geboorte van hun kindje. Een intieme, bijzondere en misschien ook spannende gebeurtenis in je leven die een diepe indruk maakt en je de rest van je leven met je mee zal nemen. Het is een groot moment waarop je jezelf goed wilt voorbereiden, zodat je deze ontspannen en met vertrouwen tegemoet gaat. 

Doula Utrecht, geboortebegeleiding, zwangerschapscursus, Mindy Wiekhart, geboortedoula, mind your birth, zwangerschapscursus

Wat doet een doula?

Een doula is iemand die de vrouw en partner op niet-medische wijze tijdens de zwangerschap en geboorte ondersteunt. Tijdens de bevalling geeft de doula ononderbroken support en helpt een veilige en liefdevolle omgeving te creëren (en bewaken) voor de barende vrouw en haar partner. De aanwezigheid van een doula geeft vaak veel vertrouwen, juist ook door het voortraject, en zorgt daardoor voor rust en ontspanning: belangrijke elementen om de aanstaande moeder in vertrouwen haar kindje op de wereld te zetten! 

Een doula kan van grote waarde zijn wanneer je graag continue support wilt ontvangen als vrouw alleen of als stel, en je iemand aan je/jullie zijde zou willen hebben waarmee je een vertrouwensband kunt opbouwen gedurende een langere periode. Bij verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen staat het niet altijd vast wie jou zal begeleiden tijdens de bevalling of er kan een wisseling plaatsvinden. Het is bewezen waardevol voor een barende vrouw om een vast en vertrouwd gezicht te hebben tijdens de gehele bevalling. 

Het kan ook zo zijn dat alle informatie uit 'geboorteland' of lieve tips van anderen je overweldigen. Het is dan fijn om daar naar te kunnen kijken met met iemand die de tijd voor je neemt en jouw wensen centraal stelt. Of wellicht kijk je niet goed terug op een eerdere bevalling en wil je graag ondersteuning bij het vinden van vertrouwen en rust in plaats van angst, om zo een positieve bevalervaring tegemoet te gaan.

Doula Utrecht, geboortebegeleiding, zwangerschapscursus, Mindy Wiekhart, geboortedoula, mind your birth, zwangerschapscursus

Bevallen met vertrouwen in jezelf en in je geboorte team!

Onze wens is dat vrouwen en hun partners met een trots en positief gevoel kunnen terugkijken naar de geboorte van hun kindje. Het gaat niet om de 'perfecte bevalling', maar hoe jij deze hebt ervaren. Ben je meegenomen in de keuzes die gemaakt moesten worden? Voelde je je gesteund, met liefde en respect behandeld? Was het naast het meest grote en intense avontuur in je leven, ook een beleving waarin je je krachtig hebt gevoeld? Wij staan graag naast je om hieraan bij te dragen.


“Oké, klinkt fijn, maar hoe doe je dat?”


Goede vraag! We kunnen het verloop van de bevalling natuurlijk niet voorspellen, maar je kunt je wel degelijk goed voorbereiden en randvoorwaarden scheppen die voor jou belangrijk zijn. Door te ontdekken wat belangrijk voor je is, waar je eventueel tegenop ziet en te begrijpen hoe jouw lichaam werkt, krijg je steeds meer inzicht in jouw unieke geboortewensen. Deze wensen en grenzen zijn vervolgens in verschillende geboorte-scenario’s toe te passen, je weet immers niet precies wat zich tijdens deze bijzondere reis gaat aandienen.

Maar ook kijken we welke thema's op dit moment in je leven spelen, of wat er naar voren komt tijdens deze zwangerschap waar je aandacht aan wil besteden. Hoe voel je je eigenlijk? Wat heb je van de mensen om je heen nodig? Wat mag je loslaten?

Op deze manier hopen we dat jij kunt bevallen met vertrouwen in jezelf en in het geboorte team om je heen!

Mindy & Maddy als jouw doula's

Maddy en ik vormen een Doula Duo. Dat betekent dat je ons allebei goed zal leren kennen tijdens je zwangerschap en zodra de geboorte van de baby zich aandient, één van ons naar je toe zal komen om je te ondersteunen. Als je graag wil dat wij onderdeel zijn van jouw geboorteteam, onderzoeken we samen alle mogelijkheden, wensen en grenzen en zullen wij onze begeleiding afstemmen op jouw/jullie persoonlijke situatie. Zo bereid je je op een fijne en bewuste wijze voor op de bevalling. Elke vrouw en elke baring is anders en onze begeleiding is dan ook altijd op maat. We hechten waarde aan een warme vertrouwensband, waardoor er ruimte ontstaat waarbinnen alles gedeeld mag worden. 

Het traject wordt vormgegeven door verschillende afspraken voorafgaand aan de bevalling en de volledige begeleiding tijdens de bevalling. De afspraken vinden in principe bij jou thuis plaats, in je eigen vertrouwde omgeving. 

doula Utrecht, Doula Mindy, Mind Your Birth Doula, doula Mindy Wiekhart, Koen Deurloo, krant artikel doula, doula ziekenhuis

Artikel in het AD Utrecht 8 april 2023 over de doula, waarin naast Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis en Ellen Rolvink van het Holos Huis in Utrecht, ik mocht vertellen over de magie en waarde van het doulaschap!

doula Utrecht, Doula Mindy, Mind Your Birth Doula, doula Mindy Wiekhart, Koen Deurloo, krant artikel doula, doula ziekenhuis